Sfaturi utile
Pentru oferte accesati link-ul bulgaria.directbooking.ro
Când călătoriţi cu autoturismul
- Încheiaţi o asigurare auto care să acopere inclusiv eventualele accidente rutiere din străinătate!
- Nu plecaţi la drum fără cartea de identitate a maşinii. În ţările UE aceasta trebuie prezentată împreună cu permisul de conducere.
- Asiguraţi-vă că deţinerea şi respectiv folosirea dispozitivelor anti-radar şi de detectare radar nu sunt interzise în ţara în care vă deplasaţi şi nici în ţările de tranzit!
- Informaţi-vă asupra regulilor de circulaţie şi a valabilităţii permisului de conducere din ţara de destinaţie. În anumite ţări aveţi nevoie de un permis de conducere internaţional.
- Ţineţi cont că în unele ţări folosirea aparatelor de detectare a radarelor este interzisă. O amendă primită în străinătate vă poate afecta serios bugetul de care dispuneţi.
Condiţii privind traficul auto
- Circulaţia auto
Toate reglementările privind circulaţia pe drumurile publice sunt similare cu cele româneşti în domeniu.
Plata utilizării drumurilor publice se efectuează la intrarea pe teritoriul Bulgariei, existând un sistem similar vignetei româneşti. Vigneta se poate procura de la benzinării sau de la oficiile poștale. Sunt necesare cartea verde a autoturismului, talon de înmatriculare şi permisul de conducere.
- Centura de siguranţă
Este obligatorie folosirea centurii de siguranţă.
- Folosirea telefonului mobil la volan
Este interzisă utilizarea telefoanelor mobile de către şofer, în timpul deplasării cu autoturismul.
- Parcarea
În marile oraşe există parcări amenajate, prevăzute cu aparate de taxare şi/sau personal de pază şi de încasare a taxelor de parcaj.
În cazul parcării neregulamentare sau unde această manevră este interzisă, este posibilă tractarea de către autorităţi a autoturismului la un parcaj special, de unde poate fi recuperat numai după perceperea taxelor aferente.
- Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului
În Bulgaria este interzisă folosirea aparatelor anti-radar.
- Permisul de conducere:
Permisul de conducere românesc este valabil în Bulgaria.
Atenţie! În cazul în care vă este reţinut permisul şi vi se aplică o amendă contravenţională, agentul de poliţie încheie un proces verbal de contravenţie, care trebuie semnat şi de contravenient. Precizăm că procedura de restituire a permisului prevede ca acesta să fie trimis la Ambasada României la Sofia, numai după expirarea perioadei de suspendare şi plata amenzii contravenţionale. Ambasada îl trimite la MAE, de unde ajunge la autoritatea care l-a eliberat, de la care se poate recupera.
Amenzile se plătesc prin transfer bancar în contul precizat în procesul verbal, la oficiile poştale sau la autoritatea menţionată în procesul verbal.
În cazul în care consideraţi că sunteţi victima unui abuz al poliţiei, potrivit legii bulgare a circulaţiei pe drumurile publice puteţi contesta procesul verbal de contravenţie, în termen de 7 zile.
- Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie
În caz de accident uşor, notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Completați, împreună cu cealaltă parte implicată în accident, formularul pus la dispoziție de societatea de asigurări.
Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Bulgaria.
Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
Dacă sunteţi membru al ACR (Automobil Clubul Român), puteţi beneficia de asistenţă apelând telefonul de permanenţă al acestei asociaţii.
Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:
- Serviciul european de urgenţe – 112
- Poliţia – 166
- Salvarea – 150
Cetăţenii români aflaţi în trafic pe teritoriul Bulgariei şi care se confruntă cu probleme deosebite sunt sfătuiţi să apeleze telefonul de urgenţă 112.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă să se consulte periodic pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.
Moneda de circulatie: leva (BGN)
Banii pot fi schimbati in conditii de siguranta la casele de schimb valutar sau la majoritatea bancilor. Casele de schimb nu mai au voie să perceapă comision pentru schimbul de bani, de aceea este întotdeauna mai bine să verificați mai întâi. Aeroporturile și hotelurile oferă, de asemenea, servicii de schimb valutar, dar acestea, de obicei, au tendința de a da rate mai puțin favorabile.
Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Bulgaria.
Intrarea în Bulgaria este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.
Regimul animalelor de companie
Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.
Informaţii suplimentare se pot obţine la pagina internet:
http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/nocomm_intra_en.htm.
Animale de companie
Pentru transportul animalelor de companie aveţi nevoie de:
- Certificatul medical antirabic eliberat de către o instituţie medicală română;
- Carnetul de sănătate a animalului de companie;
- Un container special pentru transportul animalelor de companie.
Călătoria cu copii minori
Copiii minori pot călători în străinătate numai însoţiţi, cu acordul ambilor părinţi, al părintelui care îi are în îngrijire ori a reprezentantului legal.
În situaţia în care copiii minori călătoresc în străinătate neînsoţiţi de ambii părinţi, părintele care îi are în îngrijire ori de reprezentantul legal este necesară existenţa unei procuri notariale din partea acestora.
Pentru oferte accesati link-ul bulgaria.directbooking.ro
VA DORIM VACANTA PLACUTA!