Hotel Grifid Noa

 Nisipurile De Aur
Hotel Grifid Noa * * * * *
Last Minute ! de la 103 lei

MediSPA Grifid Encanto Beach Hotel

 Nisipurile De Aur
MediSPA Grifid Encanto Beach Hotel * * * *
Last Minute ! de la 74 €

Hotel Grifid Vistamar

 Nisipurile De Aur
Hotel Grifid Vistamar * * * *
Last Minute ! de la 74 €

  Cititi articolele despre Bulgaria de pe Blog-ul directbooking.ro

Riviera bulgara descopera cele mai bune plaje din Bulgaria

30.07.2018 Bulgaria

Pleje in Bulgaria cu locuri bine amenajate, cu locuri de joacă sigure pentru cei mici și până la ascunzători de nudiști. Așadar, iată o listă a noastră - în nicio ordine particulară - a celor mai bune plaje din Bulgaria. Ia-le la rând. Bucură-te de vară, la mare. Cititi recomandarile »

5 motive pentru o vacanta in Bulgaria, iarna aceasta

17.11.2017 Bulgaria

Vacanță în Bulgaria pe timp de iarnă? Nu te gândi doar la schi. Bulgaria este o destinație populară de schi, ce atrage sute de turiști în fiecare an. Probabil o știi ca destinație de iarnă pentru celebrele stațiuni de schi Bansko, Borovets și Pamporovo. Însă asta nu e tot. Cititi recomandarile »

Top statiuni de schi in Bulgaria

14.11.2017 Bulgaria

Există numeroase stațiuni de schi în Bulgaria, de clasă mondială, pe care să le vizitezi și de care să te bucuri iarna aceasta. Stațiuni cu pârtii bine amenajate, cu facilități bine puse la punct și cu delicii de care nu vei mai vrea să te desparți. Bansko, Pamporovo și Borovets sunt doar câteva. Iată o listă cu stațiuni de schi în Bulgaria, foarte bine amenajate, dar mai puțin populare. Cititi recomandarile »

Obzor - atractii turistice si sfaturi utile de vacanta

05.12.2016 Bulgaria

Vezi cele mai interesante obiective turistice - Cetatea Emona, Capul Sf. Nikola, Capul Emine, Fortareata Emona, Irakli, informatii despre plaja din Obzor si care sunt hotelurile recomandate de turisti Cititi recomandarile »

Sunny Beach - recomandari pentru vacanta

05.12.2016 Bulgaria

Informatii despre vacanta in Sunny Beach: parcuri acvatice (Action Aqua Park, Kuban Aqua Park, Pirates of the Caribbean Mini Aqua Park), hoteluri, restaurante si cluburi recomandate, zone de shopping Cititi recomandarile »

Vacante si sejururi Bulgaria

Fiecare turist se poate bucura de o vacanta de vara perfecta pe litoral in Bulgaria, indiferent de varsta sau exigenta. Sezonul estival litoral Bulgaria incepe din mai si se termina in septembrie – octombrie, in functie de conditiile climatice favorabile pentru plaja.

Oferta hoteliera pentru Litoral Bulgaria este diversa si accesibila pentru orice turist. Majoritatea unitatilor de cazare pentru litoral Bulgaria sunt situate pe plaja sau au acces la plaja. Pachetele turistice pentru sezonul de vara pentru litoral Bulgaria sunt foarte atractive si turistii le pot achizitiona cu tarife promotionale: oferte First Minute litoral Bulgaria, Early Booking litoral Bulgaria, Last Minute litoral Bulgaria, Programe si Oferte Speciale litoral Bulgaria.

Bulgaria este ideala pentru cei care aspira la o vacanta de relaxare pe litoral sau la una dinamica in functie de alegerea hotelului din Bulgaria. Turistii au la dispozitie hoteluri cochete cu servicii minime din Bulgaria pana la resorturi de lux din Bulgaria cu posibilitati variate de entertainment. Conform preferintelor, se poate rezerva cazare in Bulgaria cu masa mic dejun, demipensiune, pensiune complete, All Inclusive sau Ultra All Inclusive.

Hotelurile din Bulgaria dispun de numeroase facilitati pentru familii cu copii: camere spatioase in care copii au gratuitate pana la 13 ani, topogane, locuri de joaca, cluburi pentru copii, animatie, piscine cu sectiune speciala pentru cei mici. Pentru tinerii care doresc sa se distreze in Bulgaria pot gasi cluburi, discoteci, pub-uri, terase, aquapark-uri, sporturi acvatice. Pentru cei care doresc sa evadeze din mediul urban aglomerat si tumultuous, se pot relaxa la unitatile hoteliere de pe litoral din Bulgaria unde pot gasi liniste si destindere.

Majoritatea hotelurilor de pe litoral din Bulgaria oferta sezloguri gratuit la piscina exterioara iar unele hoteluri ce au acces direct pe plaja din Bulgaria ofera si sezloguri gratuite la plaja in pachetul de All Inclusive.

Toate ofertele din Bulgaria | Litoral Bulgaria | 1 Mai Bulgaria | Rusalii Bulgaria | BLACK FRIDAY Bulgaria | Paste Bulgaria | Best Deals Bulgaria | Balneo Bulgaria | Valentines Day Bulgaria | Munte Bulgaria | Ski Bulgaria | Cazare in orase Bulgaria | City break Bulgaria | Luna de miere Bulgaria | Odihna si relaxare Bulgaria | Circuite Bulgaria | Croaziere Bulgaria | Early Booking Bulgaria | Last Minute Bulgaria | Oferte speciale Bulgaria | All inclusive Bulgaria | Harta turistica Bulgaria | Vile Bulgaria | Apartamente Bulgaria | Pensiuni Bulgaria | Hoteluri Bulgaria | Obiective turistice Bulgaria | Orase si statiuni Bulgaria | Impresii turisti Bulgaria

Informatii despre Bulgaria» Sfaturi de calatorie in Bulgaria

Bulgaria

Vacanțele all inclusive în Bulgaria sunt foarte populare printre români. În timpul sezonului estival, litoralul bulgăresc este una dintre principalele alegeri, în special a familiilor cu copii. Iar acest lucru se datorează, în mare parte, hotelurilor bine poziționate, în apropierea plajelor, a nelipsitelor piscine și a serviciilor all inclusive de calitate, oferite de fiecare hotel din Bulgaria în parte. Printre marile stațiuni pentru o vacanță de vară all inclusive în Bulgaria, aflate de-a lungul litoralului Mării Negre se află: Sozopol, Nessebar, Nisipurile de Aur, Sunny Day, Riviera, Balcik, Sveti Vlas, Albena, Sfinții Constantin și Elena și multe altele. 

Pentru vacanțele de iarnă în Bulgaria, există numeroase stațiuni de schi, cu peisaje de poveste și servicii de calitate, printre care se regăsesc Borovetz, Bansko, Pamporovo şi Vitosha. Iar pentru sejururi la SPA, Bulgaria se menține tot pe primele poziții în alegerea turiștilor cu Mankya, Hisarya, Sandanski, Velingrad, Varshets, ce atrag vizitatori pe întreg parcursul anului. Toate acestea, cumulate cu prețurile mil scăzute față de cele din Europa de Vest, au dus la o creștere substanțială a numărului de turiști care aleg Bulgaria ca destinație de vacanță all inclusive, ca destinație de schi sau de SPA. 

Așezarea 

Bulgaria se află în Europa de Sud-Est și se învecinează cu România la nord, cu Serbia și Macedonia la vest, cu Grecia și Turcia la sud, iar la est are ieșire la Marea Neagră. Ea este a 14-a țară ca mărime din Europa, mulțumită întinderii sale ce atinge 110.994 km². Datorită poziției sale geografice, Bulgaria este considerată o răscruce istorică a diverselor civilizații, fiind locul în care s-au găsit descoperit cele mai vechi artefacte și dovezi ale prelucrării metalelor din lume. O țară ale cărei frumuseți și urme ale trecutului atrage în fiecare an istorici, pasionați de fotografie și drumeți veniți din dorința de a explora natura, păstrată încă cu grijă. 

Istoria Bulgariei 

Dezvoltarea culturilor preistorice în Bulgaria de astăzi a început din perioada neolitică. Istoria țării este marcată de prezența tracilor, urmată de cea a grecilor, persanilor, celților, romanilor, goților, alanilor și a hunilor. Apariția poporului și statului bulgar unificat datează de la Primul Imperiu Bulgar, care a dominat mare parte din Balcani și a funcționat ca centru cultural al popoarelor slave în Evul Mediu. După căderea celui de al Doilea Imperiu Bulgar în 1396, teritoriul său a căzut sub dominație otomană timp de aproape 500 de ani. Războiul Ruso-Turc din 1877–1878 a avut ca rezultat apariția celui de al treilea stat bulgăresc, devenit independent în 1908. Anii ce au urmat au fost marcați de conflicte cu vecinii, în contextul cărora Bulgaria s-a aliat cu Germania în ambele războaie mondiale. În 1946, a devenit stat comunist cu partid unic până în 1989, când Partidul Comunist Bulgar a permis alegeri libere. După 1990, Bulgaria a devenit o democrație și o economie de piață. 

Relief - o vacanță variată

Bulgaria are o suprafață totală de 110.994 km², datorită căreia este clasată pe locul 105 în lume. Relieful său este variat, astfel că posibilitățile de vacanță aici sunt variate. Printre cele mai apreciate și notabile forme de relief sunt Câmpia Dunării, Munții Balcani, Câmpia Traciei și Munții Rodopi. În timp ce Dunărea formează mare parte din frontiera cu România, extremitatea sudică a Câmpiei Dunării este ușor înclinată până la poalele dealurilor sub balcanice. Câmpia Traciei este aproape triunghiulară, începând la sud-est de Sofia și lărgindu-se până la coasta Mării Negre. Munții Balcani formează un lanț de la est la vest, ce trece prin centrul țării. Zona muntoasă de sud-vest are două masive - Rila și Pirin, care mărginesc Munții Rodopi în est, munți mai mici dar mai întinși. Tot aici se află și cel mai înalt punct din peninsula Balcanică – vârf numit Musala și aflat la 2.925 metri. Câmpiile bulgare se întind pe aproape o treime din suprafața țării, dealurile și podișurile ocupă 41% din aceasta, iar nivelul mării este cel mai jos punct al Bulgariei. 

Clima - cele mai bune perioade pentru un sejur în Bulgaria

Clima Bulgariei este dinamică. Ea este un mix între clima mediteraneană  şi clima est-europeană. În nordul țării, media de temperatură este adesea mai mică cu 1 °C față de regiunile sudice, iar precipitațiile sunt cu aproximativ 200 mm mai ridicate. Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în Bulgaria este de -38,3 °C, iar cea mai ridicată a fost de 45,2 °C. Precipitațiile ating 630 mm pe an și fluctuează în munți de la 500 mm până la peste 2.500 mm. Iarna, masele de aer continental aduc mari cantități de zăpadă, astfel că zonele de schi se umplu cu turiști veniți să practice sporturi de iarnă în Bulgaria. 

Temperatura mării în Bulgaria: În perioada decembrie - martie, temperatura apei se află undeva între 6 şi 3°C, iar în perioafa aprilie - octombrie aceasta oscilează în jurul a 10°C. În zilele de mai şi septembrie, se înregistrează temperaturi între 16 și 20°C. Iar în iulie şi august termometrele ajung la 23°C, iar plajele se umplu de turiști veniți la all inclusive în Bulgaria.  

Stratul de zăpadă: primul strat de zăpadă în munții Bulgariei se așterne pe la jumătatea lunii noiembrie, iar în decembrie te poți deja avânta la o vacanță de schi în Bulgaria. Schiorii sunt atrași pe pârtii, în special de zăpada artificială. Din ianuarie, lucrurile vin deja de la sine. Stratul de zăpadă în prima lună din an se menține la 2,5 – 3 m (medie) până în aprilie. Cu toate acestea, sezonul de schi în Bulgaria ține până la începutul lunii mai. Cât despre temperatura medie din timpul iernii, ea este de -8°C, dar zilele însorite predomină, fiind favorabile sporturilor de iarnă în Bulgaria.  

Hidrografia - diferite atracții

Bulgaria se mândrește cu o rețea densă de aproximativ 540 de râuri. Multe dintre ele relativ scurte și cu debite reduse. Cel mai lung râu regăsit pe aproape întreg teritoriul țării este Iskărul, care are o lungime de 368 kilometri. Printre râurile mari ale țării se află Struma și Marița din sud. Iar dacă vrei varietate vara, renunță la câteva zile de plajă în Bulgaria și întreaptă-te spre nordul Burgas, unde se întind câteva lacuri de o frumusețe naturală uimitoare. Aici trăiesc numeroase păsări de apă, precum pelicanul şi barza neagră. Să nu îți uiți aparatul foto! 

Împărțirea administrativă

Bulgaria este un stat unitar. De când țara a căpătat autonomie (1880), umărul unităților administrativ-teritoriale a variat de la șapte la 26. Între 1987 și 1999 structura administrativă era formată din nouă regiuni (oblasti, singular oblast). Noua organizare administrativă a fost adoptată în paralel cu descentralizarea economiei. Ea include 27 de regiuni, plus una metropolitană a capitalei (Sofia-capitala). Toate aceste regiuni își iau numele de la capitala lor și sunt împărțite mai departe în 264 comune (denumite și obștine). 

Orașe din Bulgaria

Sofia este capitala Bulgariei și orașul cu mai multe fațete, în care locuiesc mai puțin de un milion de locuitori. Pe lângă monumente istorice și locuri romantice, cu cafenele primitoare, Sofia te încântă cu bulevarde animate și somptuozități arhitectonice, ce datează de pe vremea comunismului. Orașul a fost și este un punct nodal pe drumurile comercianților europeni, datorită căruia cunoaște o constantă dezvoltare.  

Varna este al treilea oraș ca mărime din Bulgaria, cel mai mare port bulgăresc și totodată posesorul unui aeroport internațional. Orașul atrage în fiecare an turiști tineri, datorită posibilităților dedicate vieții de noapte. Dacă visezi la asta pentru viitoarea ta vacanță în Bulgaria, aici ai parte din plin. Este orașul în care, în fiecare sezon estival, se organizează o mulțime de concerte, spectacole de operă și balet, festivaluri și chiar petreceri de seară pe plajă. 

Burgas. Un oraș apreciat pentru modernitate, bogat printr-un port generos și un parc pe care merită să-l vizitezi în fiecare sejur aici. Este un oraș ce are o puternică temelie istorică, dar, cu toate astea, nu a rămas deloc în urmă cu procesele de modernizare. Este destinația perfectă dacă vrei să te tolănești ziua pe plajă, să te bălăcești în apa caldă a mării și să petreci seara, într-un restaurant cu bucate variate. 

Destinații turistice din Bulgaria

Pentru un sejur în Bulgaria, pe litoralul Mării Negre, poți alege unul dintre orașele-stațiuni balneo-maritime Balcic (unde poți vizita celebrul castel al reginei Maria a României), Varna, Burgas și Nessebar. Printre alte stațiuni renumite de află și Albena, Nisipurile de Aur, Constantin și Elena, Slancev Briag, Pomorie. Toate acestea, reprezintă aproximativ 70% din capacitatea de cazare turistică a Bulgariei. Dacă iubești istoria și îți place să pornești în descoperirea urmelor trecutului, vacanța în Bulgaria la .Veliko Tarnovo - capitala celui de-al doilea imperiu bulgar (1185-1393) – este fix pentru tine. 

Obiective turistice în Bulgaria

Un sejur in Bulgaria poate însemna relaxare la plajă sau explorare a zeci de atracțiituristice. Depinde ce îți propui și cum îți place să-ți petreci vacanțele. Printre marile atracții din Bulgaria se află Biserica Bojana din Sofia; Relieful ecvestru al Cavalerului din Madara; Biserica rupestră din Ivanovo; Mormântul trac de la Kazanlac; Orașul vechi Nessebar; Mănăstirea din Munții Rila; Parcul Național din Munții Pirin; Rezervația naturală de la Srebarna și Mormântul trac de la Sveštari /Daosdava. Toate acestea atracții ale Bulgariei fac parte din toate sunt patrimoniul mondial UNESCO. 

Populația țării

Populația țării înregistrează 8 milioane locuitori, capitala țării - Sofia - având aproape 1,5 milioane locuitori, iar capitala maritimă Varna, fiind ocupată de 450.000 locuitori. Limba oficială este bulgara, o limbă ce aparține  familia limbilor slave, însă vei auzi foarte des vorbindu-se limba engleză. În unele locuri, chiar și limba română. Populația este creștin ortodoxă, dar există și alte credințe precum islamism, catolicism, iudaism etc. 

CĂRȚI DE CREDIT: se pot folosi cărți de credit internaționale în marile hoteluri, la centrele de închirieri mașini, în centre comerciale și în unele restaurante. Cu toate acestea, este  recomandat să mergi în vacanță și cu bani cash, pentru a putea cumpăra suveniruri și alte mărfuri din piețe, pentru plata serviciilor în unele restaurante, în baruri și la magazinele mai mici. În general, în marile hoteluri, la punctele de închiriat automobile și în unele restaurante și centre comerciale puteți folosi principalele cărți de credit internaționale pentru plata serviciilor. În general, cărțile de credit acceptate sunt afișate la intrarea în magazine, hoteluri sau în incinta acestora. 

MONEDA: Moneda Bulgariei este LEVA având ca sub unitate stotinki-ul. 1 LEVA = 100 Stotinki. Toate plățile se efectuează în moneda națională. Bancnotele sunt de 1, 2, 10, 20, 50 și 100 de leva, iar monedele de 1, 2, 5, 20 și 50 de stotinki. Se recomandă ca schimbul valutar să fie efectuat la casele de schimb valutar, recepția hotelurilor, aeroport sau la bancă. 

PAȘAPOARTE ȘI VIZE: nu ai nevoie de pașaport pentru a-ți petrece vacanța în Bulgaria, ci doar de buletin sau de pașaport. Cu toate acestea, fiecare cetățean este obligat să aibă asupra sa mijloacele financiare necesare sejurului și părăsirii țării. Regulile vamale ale bulgarilor sunt asemănătoare cu ale noastre, ale românilor: Poți trece granița cu cantități rezonabile de alimente, alcool, țigări, etc… 

Cum ajungem în Bulgaria

Cu mașina personală sau cu autocarul. În interiorul țării, poți merge cu mașina personală, cu autobuzul și cu trenul, dacă optezi pentru o destinație mai îndepărtată. Biletele de tren sunt ieftine, dar călătoriile durează destul de mult. În privința autobuzelor de cursă lungă, prețul unei călătorii este aproximativ la fel ca în România. Totul depinde de rută. În Bulgaria există aproximativ 20 de firme de transporturi rutiere, cu legături regulate. În cele mai multe cazuri, biletele de autobuz se cumpără anticipat. Dacă, însă, nu vrei să optezi pentru nici una dintre ele, dorind să explorezi zone ale Bulgariei în care transportul comun nu ajunge, poți oricând închiria un autoturism – costul este de aproximativ 30 euro/zi. Astfel, fie că ești stilul activ sau stilul căruia îi place să lenevească la plajă, o vacanță all inclusive în Bulgaria este un răsfăț, greu de regăsit în altă destinație europeană. 

Mancarea in Bulgaria

Gastronomia bulgară este reprezentativă bucătăriilor est-europene. Stilul de preparare al mâncărurilor variază în funcție de zonă și de caracteristicile geografice ale acesteia, iar ingredientele sunt bazate pe o varietate de legume, ierburi și fructe. Pe lângă bogăția de rețete tradiționale, păstrate din străbuni, bucătăria bulgară împărtășește și o serie de mâncăruri cu bucătăria rusă, turcă și greacă. Fiecare masă tradițională include salate, localnicii oferind totodată o importanță majoră și produselor lactate, vinurilor și băuturilor alcoolice, cum ar fi rakia. Gastronomia locală include, de asemenea, o varietate de supe, cum ar fi supa rece Tarator (din iaurt, castraveți, usturoi, nuci, mărar, ulei vegetal și apăși produse de patiserie, ca Banita (din aluat, cu ou, și umplute cu brânză, apoi prăjite în tigaie). 

Mâncare bulgarească - feluri principale

Felurile principale de mâncare bulgărească sunt, de obicei, bazate pe legume, cu carne de miel, carne de capră, carne de vită, carne de pui sau carne de porc. Prăjirea cărnii nu este o obișnuință în bucătăria bulgară, localnicii preferând grătarul, în special pentru cârnați. De obicei, carnea de porc este amestecată cu carne de vită sau miel și servită sub diferite forme: chiftele, cârnați, perișoare, pârjoale ș.a. Pe lângă acestea, bulgarii iubesc peștele și carnea de pui. Însă, carnea de vită și de miel sunt populare. Populară este vita făcută la grătar și servită pe post de aperitiv (meze) sau în unele cursuri principale. Dar și mielul. Ca exportator substanțial de miel, consumul propriu al Bulgariei este generos, mai ales în primăvară. Iar când vine vorba de lactate, bulgarii sunt în topul Europei la consum. Consumul de iaurt pe cap de locuitor este în mod tradițional mai mare decât în tot restul Europei. Așa că așteaptă-te la un pahar de lapte savuros dimineața și la deserturi delicioase din iaurt. 

Patiseria bulgară

În mod tradițional, Banita este făcută cu foi de patiserie de casă, din făină, ouă și apă. Iar modul de preparare include tehnicile de preparare a aluatului de pizza. Pentru acestea, bulgarii folosesc mai multe tipuri de aluat, însă cele tradiționale sunt cu umplutură din brânză albă zdrobită (feta), iaurt și ouă. În timpul vacanței în Bulgaria vei găsi Banita cu umplutură de spanac, cartofi, frunze de sfeclă, urzică, praz, ceapă, pătrunjel sau varză. Toate aceste variante, inclusiv varza, se numesc „zelnik”, de la cuvântul зелен (zele) "verde". Varianta cu praz se numește praznik, iar varianta cu ceapă se numește „luchnik”. În unele regiuni din Bulgaria există Banita și cu orez, carne tocată, ceapă și ciuperci. Iar ca umpluturi dulci, există cu mere, dovleac cu zahăr, nuci și scorțișoară. Varianta de mere se numește „shtrudel”, iar cea cu dovleac este „tikvenik”.

Mâncăruri bulgare de încercat în vacanță

  • Banitsa – produs de patiserie cu ouă, brânză și iaurt

  • Banski starets (banski staretz) - cârnați picanți, originari din regiunea Bansko

  • Lukanka - salată picantă din carne de vită și carne de porc tocată

  • Sujuk - cârnați întăriți, roșu închis, comuni în Balcani, Orientul Mijlociu și Africa de Nord

  • Ciorbe și ciorbe

  • Gyuvech - tocană de legume picantă, gătită într-o oală de lut

  • Supa ot kopriva (supă de urzică)

  • Tarator - supă rece de castraveți, usturoi, iaurt și mărar

  • Bob chorba - supă de fasole fierbinte

  • Smilyanski fasul - supă de fasole Smilyan

  • Pacha - o supă acrișoară de miel, cu murături, fructe amare sau oțet

  • Zelenchukova - o supă de legume

  • Sibena chorba - o supă de pește făcută cu cimbru

  • Salate bulgarești

  • Ovcharska salata - salata cu oua, ciuperci si uneori si sunca. 

  • Ruska salata - salată cu cartofi, morcovi, castraveți și maioneză 

  • Snezhanka - castraveți tăiați cu iaurt, nuci, mărar, usturoi

  • Turshiya - legume murate, cum ar fi țelină, sfeclă, conopidă și varză, populare în timpul iernii; variațiile sunt selska turshiya (murături de țară) și tsarska turshiya (murăturile mari, generoase)

  • Sosuri, dulciuri și aperitive

  • Lyutenica este un sos bulgar tradițional făcut din roșii și ardei

  • Lyutenitsa (de asemenea lyutenitza) - piure de roșii, ardei roșii și morcovi, adesea servită pe pâine și acoperită cu brânză albă

  •  Kyopulu (de asemenea kyopolou) - vinete prăjite (vinete) și ardei grași, piure cu pătrunjel și usturoi și alte ingrediente

  • Sos de Podluchen sau sos de iaurt - iaurt cu usturoi, ulei, boia de ardei, sare și, uneori, marar.

Skara (grătar)

  • Kyufte (chiftele de carne de porc tocată, condimentate cu condimente tradiționale și modelate într-o minge aplatizată)

  • Kebapche (asemănător cu chifteluțele, dar condimentate cu chimen și în formă de baston)

  • Parjola (friptura de porc, cotlet sau flanc)

  • Shishcheta (bucăți de pui sau carne de porc și legume marinate.)

  • Karnache (un fel de cârnați cu mirodenii speciale)

  • Nadenitsa (un fel de cârnați cu mirodenii speciale)

  • Tatarsko kyufte (chiftele umplute)

  • Cheverme (folosit la sărbători, cum ar fi nunți, absolviri și zile de naștere) - un animal întreg, în mod tradițional un porc, dar și pui sau miel, la proțap.

Cultura in Bulgaria

Vecină cu noi, Bulgaria ne încântă în fiecare an cu atracțiile sale. De la un litoral frumos, cu plaje generoase, la zone montane demne de schi și până la zone pline de istorie, Bulgaria este o destinație de vacanță completă, indiferent de anotimpul ales. Bulgaria poate fi considerată o intersecție a vechilor civilizații de traci, romani, slavi și bulgari. Toate au contribuit la dezvoltarea patrimoniului literaturii și folclorului. Cu toate că a trecut prin numeroase invazii străine, țara și-a păstrat o puternică identitate culturală, oferind astăzi multe artefacte impresionante. Artefacte regăsite în mănăstiri și biserici medievale, pe întreg teritoriul țării. Ajuns aici, nu doar că te bucuri de frumusețea acestora, ci și de mituri, legende, cântece, dansuri, obiceiuri și tradiții vechi. 

Un caracter național bine conturat

Artele Fine antice au fost foarte dezvoltate în Bulgaria, iar săpăturile au scos la lumină mostre fine de argint, ceramică de aur, bijuterii, teracota și picturi uimitoare. Este locul în care să vii pentru relaxare, descoperire, poezie și calmitate. Legenda spune că Orpheus, poet și muzician al mitologiei grecești, a trăit aici, fermecând localnicii și animalele cu melodiile sale. De-a lungul secolelor, patrimoniul cultural al Bulgariei a fost atent protejat și îmbogățit. Țara a simțit eliberarea și o creștere a identității abia la mijlocul secolului al XIX-lea, când a apărut mișcarea de iluminare și educație împotriva Imperiului Otoman. Atunci când ideile progresiste ale Europei Occidentale au ajuns în Bulgaria. Chiar dacă dezvoltarea continuă și în zilele noastre, Guvernul păstrează cu sfințenie cele mai bune tradiții ale perioadei de renaștere națională. Cu toate că cultura bulgară a fost influențată de diferite popoare, ea a reușit să-și păstreze caracterul național, de care ne bucurăm cu toții astăzi. 

Cultură cu recunoaștere internațională

Literatura bulgară s-a dezvoltat și ea de-a lungul secolelor. Limba țării se bazează pe alfabetul chirilic, inventat de doi frați greci: Chiril și Methoduis, născuți la Salonic, în secolul al IX-lea. Prima universitate bulgară a fost înființată în 1888. De atunci, au fost deschise și noi instituții culturale, precum biblioteci, muzee și teatre. Astăzi, Muzeul Etnografic și Muzeul Arheologic prezintă mii de exponate din trecutul vechi al Bulgariei. Fundamentele Teatrului Național Bulgar din Sofia (capitala țării) au fost stabilite de primul grup teatral profesionist din țară. Multe piese europene au debutat aici, multe dintre ele semnate de mari dramaturgi bulgari. Ulterior a fost inaugurată Școala de Arte Plastice de Stat, cunoscută astăzi drept Academia de Arte Frumoase. 

 Cât despre frumusețea și totodată simplitatea arhitecturii, mulți arhitecți bulgari și-au pus amprenta pe aspectul noii capitale și a marilor orașe din Bulgaria. În anii 1970, țara a luat decizia de a-și populariza istoria și cultura, expunând vechi icoane, a comori tracice și arta medievală în afara granițelor sale. Această promovare a culturii bulgare a inclus muzică, literatură și presă. Astfel, lumea întreagă a putut auzi de ana dintre cele mai mari figuri literare din literatura bulgară, Zakhari Stoyanov. Un scriitor desăfârșit, cunoscut cel mai bine datorită romanului său „Pod Igoto”. Tinerii poeți, cum ar fi Peyo Yavorov și Dimcho Debelyanov, au fost influențați de tendințele culturale ale Occidentului și au scris poezii despre realism și simbolism. În 1912, Pencho Slaveykov a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură. George Atanasov, inventatorul calculatorului, vine din Bulgaria, țară care, până în 1989, a produs mai mult de 31 000 de cercetători, mulți cu recunoaștere internațională.

Comportament și bunele maniere

În Bulgaria, gesturile care să-ți reda cuvintele „da” și „nu” sunt opuse față de cele comune în multe zone est europene. Pentru da, ei dau din cap în semn că NU și invers. Mișcarea capului de la stânga la dreapta înseamnă DA, iar mișcarea de sus în jos înseamnă NU. Așa că fii atent cum discuți cu un bulgar autentic, ca să nu creezi confuzie. Localnicii se mândresc cu ospitalitatea lor, la  fel cum fac și grecii. Ca turist, vei fi întâmpinat la poarta casei cu o strângere de mână, apoi vei fi invitat la ei în casă. La masă, oaspetele este servit primul cu mâncare și băutură. De multe ori, vei fi servit cu raki și află că este nepoliticos să refuzi. Când mergi în vizită, este obișnuit să aduci flori sau dulciuri.

Cum procedez pentru o rezervare ?

Direct Booking este o agentie de turism ce functioneaza prin intermediul unui portal de rezervari online. Va punem la dispozitia dumneavoastra peste 100.000 de oferte turistice cu transport inclus sau doar cazare la cele mai bune preturi. Toate ofertele noastre sunt disponibile online si pot fi accesate prin simpla utilizare a motorului de cautare Cauta destinatia sau hotel dar si a filtrelor avansate de cautare.

Pentru a face o rezervare trebuie doar sa utilizati motorul de cautare Cauta destinatia sau hotel, setati datele dumneavoastra de intrare si din ofertele afisate alegeti oferta cea mai potrivita pentru dumneavoastra.

Pentru verificarea disponibilitatii plasati o comanda utilizand butonul Rezerva sau Mai multe camere de sub tariful afisat, comanda dumneavoastra va fi trimisa astfel catre furnizorii nostri de servicii pentru confirmarea ferma a disponibilitatii solicitate si ulterior vom elibera factura proforma.

Comanda plasata nu va implica la nimic financiar decat ulterior daca doriti sa definitivati rezervarea si sa achitati proforma pentru ca rezervarea dumneavoastra sa devina ferma.

O data emisa factura proforma aceasta poate fi achitata la sediul nostru din Bucuresti, la orice sucursala Unicredit Tiriac sau Banca Transilvania din tara sau online cu cardul.

chat online 021 401 20 20 De Luni pana Vineri
intre 10:00 si 19:00
office@directbooking.ro