Nessebar - concediu all inclusive. Principalele atractii turistice
» Oferte Burgas

05.12.2016 Bulgaria

Nessebar - concediu all inclusive. Principalele atractii turistice

Situat pe o peninsula stancoasa de la Marea Neagra, pe un site de peste 3.000 de ani, Nessebar a fost initial o asezare traca (Menebria). La inceputul secolului al 6-lea i.Hr., orasul a devenit o colonie greaca, iar astazi, ramasitele lui ilustreaza cea mai mare parte a perioadei elenistice, datorita existentei acropolei, a unui templu dedicat lui Apollo si a unui zid de fortificatii tracice. 

Atractii turistice

Printre alte monumente existente in Nessebar se afla Biserica Santa Sofia si o fortareata din Evul Mediu, de pe vremea cand Nessebar  era unul dintre cele mai importante orase bizantine de pe coasta de vest a Marii Negre. Cele 100 de case din lemn construite in secolul al 19-lea sunt tipice arhitecturii Marii Negre din acea perioada.

Plaja din Nessebar este una dintre cele mai placute de pe litoralul Marii Negre. Nisipul extrem de fin, apa cristalina si atractiile de plaja au contribuit la renumele statiunii. Datorita pozitionarii spre partea sudica, in Nessebar sezonul incepe in luna iunie si se prelungeste pana la inceputul lunii octombrie.

Muzeul Arheologic din Nessebar gazduieste o colectie de artefacte descoperite in urma unor sapaturi arheologice in regiune, alaturi de icoane ce apartin scolii de pictura din Nessebar. Este unul dintre locurile intens vizitate de turisti si punctul de plecare spre diferite situri culturale, aflate in diferite zona ale orasului. De aici se organizeaza excursii cu ghizi, care te vor duce sa vizitezi ziduri antice de fortarete, biserici medievale, case renascentiste si multe alte obiective, legate istoric de acest muzeu.
 
Zidurile Fortaretei din Nessebar iti ofera o plimbare inedita. Cele mai bine conservate ziduri de afla la poarta orasului si dateaza din secolele lll-IV, ele fiind construite din din blocuri mari de piatra cioplita. Pentru a le vizita, trebuie sa traversezi drumul ingust si pitoresc care duce spre Orasul Vechi. Vei trece pe langa o moara veche si vei ajunge in fata ramasitelor unui zid antic de fortareata si a portii orasului. Cercetarile arheologice au aratat existenta unor parti din aceste ziduri, acum scufundate, care inainteaza pana la 300 de metri in mare.
 
Sediul vechii Episcopii obisnuia sa fie cea mai mare biserica din Mesembria, iar vestigiile sale impresioneaza chiar si in zilelenoastre, Biserica a fost construita in secolul al V-lea, in centrul orasului, in locul unui templu pagan inchinat lui Apollo. Arhitectura sa este clasica perioadei de inceput a crestinisumului, cladirea purtand hramul Sfintei Sofia, care simboliza intelepciunea.
 
Biserica Sfantul Ioan sau una dintre cele mai frumoase biserici din Nessebar. A fost construita in secolul al XIV-lea, insa din arhitectura originala au mai ramas decoratiunile de pe fatada. Biserica a fost ridicata intr-o forma patrata, cu patru arcade semicilindrice, impodobite cu cruci, iar majoritatea decoratiunilor prezinta piatra si caramida.
 
Biserica Hristos Pantocrator dateaza din secolul al XIII-lea si este o constructie alungita, cu o cupola impunatoare. Fatada bisericii detine o arcada si decoratiuni colorate din ceramica smaltuita, printre care rozete galbene si verzi, rotunde si in forma de trifoi cu patru foi. Biserica Hristos Pantocrator este, la momentul actual, una dintre cele mai bine conservate biserici din Nessebar.
Casele din Nessebar. Imposibil sa ajungi in Nessebar si sa nu faci ocolul orasului vechi, sa te plimbi pe strazile inguste si pietruite ale orasului, fotografiind casele din perioada Renasterii bulgaresti (100 la numar), inca locuite, piatetele si fantanile sale. Casele din Nessebar au un singur etaj, sunt construite din piatra si lemn, fiind considerate un adevarat muzeu viu, cu o arhitectura caracteristica locuintelor de la Marea Neagra. 
 
Unde sa mananci?

Bucataria bulgara este reprezentativa pentru sudul Europei, iar cultura slava si-a pus amprenta si pe preparatele bulgaresti. Diversitatea este cuvantul care defineste cel mai bine aceasta bucatarie: fructe, legume, ierburi aromate, super calde sau reci, produse de patiserie sau dulciuri cu crème aromate. Bogate in legume, branza si sunca, salatele bulgaresti sunt vedetele meniurilor traditionale. Cele mai populare mancaruri sunt: shkembe chorba(ciorba de burta), tarator(supa rece din iaurt, baritsa(placinta sarata din aluat de foetaj, oua si branza), lukanka(salam din carne de porc, vita si condimente: piper negru, chimen, sare), kebapche(chiftelute la gratar din carne tocata in forma de carnat), moussaka(musaca din legume sau carne tocata servita cu iaurt), kavarma(tocanita de legume cu carne de porc sau pui), sarmi (sarmale), sirene(branza bulgareasca), kiselo mlyako (iaurt bulgaresc).
 
Bulgarii nu se pot lauda cu dulciuri traditionale: majoritatea este adoptata de la popoarele vecine: baclava, crema caramel, gogosi cu diverse umpluturi, placinte cu fructe sau creme de vanilie si ciocolata.

Rakia este una dintre bauturile preferate ale bulgarilor. Asemanatoare la gust cu bourbon-ul, rakia este bautura care nu lipseste de pe masa. Boza este o bautura dulce, cu foarte putin alcool. Preferata de domnisoare pentru gustul delicat, boza este perfecta in zilele calduroase. Vinul bulgaresc este cunoscut in toata lumea pentru savoarea sa deosebita.
 
Turistii care prefera linistea se pot delecta cu seri relaxante la tavernele din zona centrala a statiunii. Cel mai cautat restaurant este Neptun pentru preparetele din peste si panorama cu vedere spre mare. La restaurantul Alexander este indicat sa faceti o rezervare din timp. Preparatele traditionale delicioase si atmosfera placuta contribuie la succesul restaurantului. Vedetele meniului sunt fripturile de vita si de porc si fructele de mare proaspete. Preturile sunt moderate, iar meniul diversificat. Restaurantul Kapitanska Sreschta se afla intr-o cladire veche, din secolul XIII si se axeaza pe preparate din fructe de mare si mancare traditionala bulgareasca. Preturile sunt ceva mai mare: un meniu porneste de la 10 euro, iar o sticla de vin costa in jur de 18 euro.
 
Shopping
 
Nessebar nu are un centru comercial, insa pe faleza si in zona comerciala se afla numeroase buticuri ce vand diverse suveniruri: jucarii si statuete din lemn, haine si palarii din piele si blana naturala, tablouri cu motive traditionale, cosmetice pe baza de trandafir, bijuterii din argint.
 
Viata de noapte
 
In privinta distractiilor nocturne, acestea sunt destul de limitate in Nessebar. Tinerii care vor sa petreaca toata noaptea, parcurg cei 5 km pana la Sunny Beach, unde au de unde alege: cluburi, discoteci in aer liber, restaurante sau terase.
 
Transport intern
 
In Nessebar exista autobuze si microbuze care leaga centrul vechi de statiunile din jur: Bourgas, Pomorie si Sunny Beach. In timpul sezonului estival, transportul este dominat de microbuze si taxiuri care ofera preturi competitive.
De asemenea, puteti inchiria o barca cu ajutorul careia puteti explora zonele din jurul statiunii Nessebar.
 
Unde ne cazam? Hoteluri recomandate de clienti Direct Booking
 
 

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii